La forêt aux violons – Cyril Gely

14,6 miljoen euro. Zoveel bracht de Stradivarius op die in de zomer van 2022 werd geveild. Dat had Antonio Stradivari vast niet bedacht toen hij de viool voltooide in 1714. Alhoewel, tijdens Stradivarius’ leven werden zijn violen ook alleen verkocht aan de rich and famous. Het was dan ook een langdurig en kostbaar proces om een viool te bouwen.

Veel weten we niet over het leven van Antonio Stradivari (1644-1737). Dat biedt veel mogelijkheden om te fantaseren, en dat is precies wat Cyril Gely heeft gedaan. In La forêt aux violons (2020) beschrijft hij Stradivarius’ leven voor diens grote roem kwam. Het is sappelen voor de jonge vioolbouwer, die weggestuurd is door zijn meester Amati vanwege zijn opvliegendheid. Amati herkent het talent van de jonge vioolbouwer, maar als Antonio voor de derde keer in een maand een viool kapotslaat waar hij niet tevreden mee is, is de maat vol. Perfectionisme is goed, maar je kunt ook overdrijven. De jonge Antonio zwerft wat rond en gaat in dienst bij een houtbewerker. Hij wordt verliefd, trouwt en droomt over de mooiste viool met het prachtigste geluid. 

Op een dag besluit Antonio op zoek te gaan naar het beste hout. Dat zou te vinden zijn in de Monte Rosa. Hij verlaat dus zijn stad Cremona en gaat op reis. Na een lange tocht komt hij aan bij een bosbouwer, met wie hij een deal sluit. Hij kan een paar bomen aankopen als hij vijf violen voor de bosbouwer maakt. Dat kost tijd, maar Antonio zal toch moeten wachten tot het hout van zijn bomen droog genoeg is om te bewerken, dus dat is geen probleem. Zo reist hij regelmatig naar het noorden terwijl zijn gezin achterblijft. 

In de Monte Rosa ontstaat een vriendschap tussen Antonio en Giuseppe, de bosbouwer. Antonio raakt geïnspireerd door de omgeving en door het doofstomme meisje dat bij het gezin van Giuseppe inwoont. Vormen zij misschien het geheim van de Stradivariusviool?

La forêt aux violons is een boek als een film. Je ziet hoe de scènes zich voor je ogen voltrekken. Cyril Gely is behalve romancier ook scenarioschrijver, misschien dat hij daarom zo goed is in cliffhangers en sprekende beelden. Muziek is een belangrijke inspiratiebron voor Gely en hij heeft geprobeerd zijn roman als een partituur te beschouwen, met de vijf reizen naar het noorden als een terugkerend refrein. 

In recensies van het boek valt op dat de roman mensen nieuwsgierig maakt. De ene recensent kreeg zin om naar vioolmuziek te luisteren, een ander ging op zoek naar het geheim van Stradivarius. Ik ben vooral erg nieuwsgierig geworden naar het andere werk van Cyril Gely.

Cyril Gely, La forêt aux violons, Paris, 2020, 187 p.