Chère mamie – Virginie Grimaldi

De afgelopen jaren zijn er romans verschenen die zijn geschreven in het format van Twitter, Whatsapp, sms. Aan dat rijtje kunnen we nu Instagram toevoegen: Virginie Grimaldi schreef een boek dat bestaat uit Insta-posts. Ze grijpt hierin terug op de klassieke ansichtkaart aan oma. Dat zie je dan ook terug in de titel: Chère mamie, Beste oma.

Het begon als een aardigheidje. Grimaldi, die erg actief is op social media, postte een “ansichtkaartje” aan haar oma op Instagram, waarin ze vertelde wat ze zoal meemaakte op vakantie. Dat deed ze nog een paar keer. De posts waren zo populair en ze kreeg er zoveel opmerkingen over van lezers, dat ze besloot om de ansichten te bundelen. De opbrengsten van het boek, dat maar 5 euro kost, gaan naar het goede doel. De organisatie CéKeDuBonheur – vergelijkbaar met de stichting Doe Een Wens – organiseert van alles om het leven van zieke kinderen aangenamer te maken. Dat past wel bij de stijl van Grimaldi, die zware onderwerpen luchtig en humoristisch weet te beschrijven. 

Grimaldi voert de bestsellerlijsten al een paar jaar aan. Naast Chère Mamie schreef ze tussen 2015 en 2019 maar liefst vijf romans, die allemaal een groot publiek bereikten. Haar boeken worden geschaard onder het genre feel good, hoewel sommige recensenten wel vinden dat Grimaldi dat genre overstijgt.

Chère mamie is een bundel vol anekdotes, met hier en daar een knipoog naar de Franse literatuur. Ze beschrijft haar dagelijks leven met enige zelfspot in stukjes die erg to the point zijn. Zo schrijft ze over haar zoontje, dat de mooiste magneet uitzoekt die er te vinden is op een kraampje met handgeschilderde magneten. Dat is niet de magneet die ze zelf zou uitkiezen. Ze schetst de situatie in een paar zinnen en je ziet de gebeurtenis meteen voor je. Dat is een kwaliteit waarover niet alle auteurs beschikken.

Het magneetverhaal is terug te lezen op Grimaldi’s Instagram, net als een groot deel van de andere verhalen. Toch voegt het boek wat toe aan de bestaande posts. Grimaldi schreef wat extra kaartjes en daarnaast is het ook leuk om in het prachtig vormgegeven, kleurrijke boek te bladeren.

Virginie Grimaldi, Chère mamie, Paris, 2018, 240 p.