Over Franslezen.nl

Zeventien jaar was ik toen ik voor het eerst een boek las van Amélie Nothomb. Het was de vertaling van haar roman Attentat uit 1997, Aanslag op de goede smaak. Die ervaring was overweldigend: niet eerder las ik een verhaal dat zo grotesk en volstrekt ongeloofwaardig was. Vol walging las ik hoe de monsterlijke Epiphane verliefd werd op de jonge deerne Ethel en het verhaal steeds meer uit de hand liep. Het knappe was dat Amélie Nothomb mijn aandacht tot het einde vast wist te houden. Hier moest ik meer van lezen! Ik toog naar de plaatselijke bibliotheek en later naar de Gibert in Parijs om een voorraad boeken in te slaan. Mijn voorbereiding op het eindexamen Frans bestond uit het lezen van alle boeken die Nothomb tot dan toe had geschreven. En dat waren er al best wat, want Amélie Nothomb publiceert elk jaar een nieuw boek.

Na die zomer ging ik Frans studeren. ik maakte kennis met nog veel meer Franse auteurs en werd erg gelukkig van de forse leeslijsten die we mochten doorwerken. Toen ik in Frankrijk studeerde, ging ik minimaal een keer per week naar de boekhandel om lekker rond te neuzen.

Inmiddels sta ik alweer heel wat jaren voor de klas als docent Frans en merk ik dat het steeds lastiger wordt om Franse boeken te vinden. De collectie Franse boeken is in veel bibliotheken afwezig of minuscuul en het aanbod vertaalde literatuur is ook niet altijd indrukwekkend. En niet iedereen is in de positie om af te reizen naar Frankrijk om daar de boekhandels af te struinen. Natuurlijk is er veel literatuur via internet te vinden, maar het is lastig om te weten waar je naar moet zoeken als je weinig kennis hebt op literair gebied.

Voor de mediatheek van mijn school maakte ik altijd al Nederlandse beschrijvingen bij Franse boeken die ik aan de collectie toevoegde. Die beschrijvingen zijn uitgegroeid tot de website Franslezen.nl. Je vindt hier informatie over Franstalige literatuur die me om wat voor reden dan ook is opgevallen of bijgebleven. Het is niet altijd het nieuwste van het nieuwste; daarvoor kun je terecht bij een beroepslezer als Margot Dijkgraaf.

Neem gerust een kijkje op mijn site en laat je verrassen door de veelzijdigheid van de Franse literatuur!

Marja Rietveld