Un arc-en-ciel d’émotions – Olivia Ruiz et. al.

“Een regenboog van emoties”, zo heet de verhalenbundel die Unicef en Le Livre de Poche in 2022 uitgaf. De voorkant is bedrukt met beloftes: van elk verkocht exemplaar gaat 1,50 euro naar Unicef en het is “pour les enfants d’Ukraine”. Je zou haast vergeten dat je een literair werk kocht, zozeer worden de goede bedoelingen benadrukt.

Binnenin staat een verzameling gedichten en verhalen, voornamelijk van bekende auteurs als Laetitia Colombani (de auteur van o.a. La tresse), Mathias Malzieu (van o.a. Le plus petit baiser jamais recensé), Philippe Claudel (van o.a. L’arbre du pays Tojara en La petite fille de monsieur Linh) en Romain Puértolas (van o.a. L’extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea). Het bijzondere is, dat er ook een paar werken van scholieren tussen staan die een schrijfwedstrijd van Unicef hebben gewonnen. Het verhaal van Salomé Lepercq, over twee tieners die het moeilijk hebben na een ingrijpende gebeurtenis in hun leven, doet niet onder voor de verhalen van de professionele auteurs.

Het overkoepelende thema is mentale gezondheid en het omgaan met emoties. De bijbehorende verhalen zijn wisselend van kwaliteit. Over het algemeen zijn het verhalen die heel goed te lezen zijn door weinig ervaren lezers, omdat de literaire effecten zwaar aangezet zijn. De beschrijving van Marseille in “Marseille” van Vanessa Springora is bijvoorbeeld zo positief en sprankelend, dat je aanvoelt dat er iets vreselijks staat te gebeuren. En inderdaad, de terroristische aanslag is een enorm contrast met de rest van het zonnige weekendje weg waar het verhaal mee begon. Een soortgelijk procedé zien we in “Omayra” van Leslie Lavandier, waarin de jonge Omayra het ene moment nog rondrent en het volgende beklemd ligt onder het puin van haar huis en niet meer kan bewegen. Veel luchtiger zijn de “Haïkus” van Mathias Malzieu. Malzieu maakte een paar haiku’s en zette overal bij wat de aanleiding was waarom hij de haiku schreef. 

Het verhaal dat echt verrast is “Un homme livre” van Romain Puértolas. De hoofdpersoon houdt erg van lezen en raakt daardoor in geldnood. Want je weet hoe dat gaat als je een boekhandel inloopt: je komt voor dat ene boek waarover je iets hebt gelezen, maar ziet zoveel interessante titels staan dat je beladen met boeken naar buiten komt. Om zijn leeshonger te stillen besluit Hervé boekhandels te gaan overvallen. Dat verloopt niet helemaal zoals hij in gedachten had. 

Un arc-en-ciel d’émotions is alleen al door het verhaal van Romain Puértolas de aanschaf waard. En je helpt er ook nog eens kinderen mee.

Olivia Ruiz et. al., Un arc-en-ciel d’émotions, Paris, 2022, 151 p.