Les Omniscients Tome I – Dugomier et Castellani

Alles weten, zou dat een vloek zijn of een zegen? In de stripserie Les Omniscients worden vijf tieners, die elkaar niet kennen, getroffen door een zware hoofdpijn, waarna ze alwetend zijn. Een van hen, Amber, ziet direct in wat een zware last dat kan zijn en wil zelfmoord plegen door van een hoog gebouw te springen. Zoiets blijft in New York nooit lang geheim en dus weet de hele wereld in luttele uren dat er kinderen rondlopen met een superkracht: le savoir absolu.

Natuurlijk azen er meteen volwassenen op de kennis die de pubers bezitten. Ze moeten daarom naar een safehouse worden gebracht. Het eerste deel van de stripserie staat in het teken van de ontdekking van hun superkracht en het veilig bereiken van het safehouse.

Op de voorkant van de strip zie je de stad New York, met de vijf hoofdpersonen op het dak van een gebouw. Hun gezichten staan grimmig. Boven hun hoofd hangt een wolk in de vorm van hersenen. Die dreiging komt in de strip terug, maar er is ook ruimte voor humor en lichtheid. Er wordt bijvoorbeeld een verjaardag gevierd, waarvoor een pinata het huis in gesmokkeld wordt. 

Opvallend is dat de alwetendheid van de tieners meer lijkt op een soort automatische toegang tot internet via hun hersenen. Hun kennis heeft een groot Wikipediagehalte, zij het dat de tieners ook toegang hebben tot verborgen bestanden. 

Les Omniscients  is bovenal een avonturenverhaal dat goed te volgen is, ook voor beginnend lezers. 

Dugomier et Castellani (2020), Les Omniscients Tome I, SL, 58 p.