Aya de Yopougon 1 – Marguerite Abouet en Clément Oubrerie

Eén van de leuke dingen aan Franse boeken uitzoeken in de zomer, is dat je dan vaak een pocket cadeau krijgt bij de aanschaf van 2 pockets van dezelfde uitgever. Je mag dan kiezen uit een beperkt aanbod van de uitgever. Op die manier kun je kennis maken met schrijvers van wie je normaal misschien geen boek zou aanschaffen. Dat levert soms verrassingen op.

In de zomer van 2016 kreeg ik een stripboek aangeboden: Aya de Yopougon 1. Het bleek een bruisend verhaal te zijn over Aya en haar vriendinnen, die in Yopougon wonen, een deelgemeente in Abidjan (Ivoorkust). Yopougon is een belangrijke gemeente voor Abidjan: er is veel industrie en het vormt de poort tot het binnenland wat betreft infrastructuur. Daarnaast staat het bekend om de vele nachtclubs en maquis, restaurantjes waar de plaatselijke bevolking elkaar ontmoet.

De nachtclubs en maquis spelen een belangrijke rol in Aya de Yopougon 1. Hoewel Aya en haar vriendinnen geacht worden te studeren, kunnen ze de lokroep van het uitgaansleven niet altijd weerstaan. Thuis is het druk en ook buiten de deur zijn er altijd wel broers of neven die in de gaten houden waar ze heen gaan. Mannen komen er in deze strip niet zo goed vanaf: de meesten worden afgeschilderd als gewelddadige dronkaards die weinig presteren. Desalniettemin vermaken Aya en haar vriendinnen zich prima. Dat verandert als Adjoua zwanger wordt en niet weet wie de vader is.

Ondanks dat er zware onderwerpen worden aangesneden in Aya de Yopougon 1, is de toon luchtig. De plaatjes zijn kleurrijk en geven een fleurige indruk van Abidjan. In de Folio-uitgave is een bonus ivorien toegevoegd: een verklarende woordenlijst, een handleiding voor het knopen van een pagne en een recept voor een sauce arachide die “aller-retour” wordt genoemd en is bedoeld om je weggelopen man weer bij je terug te krijgen.

Hoewel Aya de Yopougon nieuw voor mij was, zijn er al 6 delen van het stripboek verschenen. Ook is er een tekenfilm van de stripserie gemaakt.

Marguerite Abouet en Clément Oubrerie, Aya de Yopougon 1, Gallimard, Paris, 2005, 96 p.

Vertaald in het Nederlands: Aya uit Yopougon, Uitgeverij L., Amsterdam, 2008