Un cerf en automne – Eric Lysøe

Het lot van de jager Aktaion is erg droevig. Toen hij op een dag op jacht was met zijn vijftig jachthonden, stuitte hij op een stroompje. En wie zat daar nu net te baden met haar nimfen? De godin Artemis! Zij was niet gediend van pottenkijkers en veranderde Aktaion acuut in een hert. De goed afgerichte honden van de jager wisten daar wel raad mee: in korte tijd werd Aktaion door zijn eigen honden verscheurd.

Het hert heeft in de literatuur vaak de status van prooidier, zoals in het verhaal van Aktaion. Toch worden er ook allerlei magische krachten en menselijke eigenschappen aan het hert toegekend. Zo vertelt een Romeinse legende dat herten als mensen kunnen huilen. Wellicht heeft Eric Lysøe daar het idee vandaan voor zijn novelle Un cerf en automne (2013).

Het verhaal begint raadselachtig. Een componist komt terug van een concert en rijdt door een donker bos. Het is oktober en hij hoort een hert burlen. Hij stopt en stapt uit om de tonen van het geburl vast te leggen in bladmuziek. Hij is zo geconcentreerd bezig, dat hij niet merkt dat het hert hem is genaderd. Als hij opkijkt, duwt het hert juist zijn snuit tegen het vel papier om aan te geven waar de noten moeten komen. Je begrijpt het: dit wordt geen realistisch verhaal.

Realistisch is het inderdaad niet bepaald. In Un cerf en automne wordt de lezer een verhaal in gesleept dat bol staat van mythologische verwijzingen. Het is sprookjesachtig en soms eng – een scène doet erg denken aan het prepareren van huiden uit de film The silence of the lambs (1991)- maar ook fascinerend. Het boek is zo meeslepend geschreven, dat je graag wilt weten hoe het afloopt.

De wereld van de fantastische novelle is Eric Lysøe (1953) niet vreemd. Hij is professor in vergelijkende literatuurwetenschap, gespecialiseerd in Belgische fantastische literatuur. Ook voor het personage van de componist heeft hij uit zijn eigen leven kunnen putten, want Lysøe is zelf componist.

Un cerf en automne is een mooi boek om op een herfstavond te lezen. Lysøe heeft een groot oeuvre aan romans en verhalen en is schatplichtig aan onder meer E.A. Poe. Als je van dat genre houdt, is er dus nog genoeg te lezen!

Eric Lysøe, Un cerf en automne, Paris, Didier, 113 p.