Juste avant l’Oubli – Alice Zeniter

Alice Zeniter, Juste avant l’Oubli, Paris, 2015, 281 p.

 

Personages: een groep wetenschappers. Setting: een bijna verlaten eiland. Intrige: wetenschappers en studenten proberen het raadsel op te lossen van de verdwijning van hun geliefde auteur Galwin Donnell. Intussen verloopt de relatie tussen de hoofdpersonen Emilie en Franck niet al te soepel. Genoeg ingrediënten voor een interessant verhaal. Alice Zeniter heeft dan ook een smeuïge roman geschreven, waarmee je een paar heerlijke uren zoet kunt zijn.

Voor de kust van Schotland ligt een klein, bijna verlaten eiland. Hier trok de wereldberoemde misdaadauteur Galwin Donnell zich terug na een pijnlijke scheiding. Op een dag was hij verdwenen. Het enige wat restte was een onafgemaakt boek. Dertig jaar later wordt er, zoals elk jaar, een seminar gewijd aan Donnells werk op het eiland waar hij woonde. Dertiger Emilie wijdt zich na een mislukte carrière in het onderwijs aan de studie van de positie van de vrouw in Donnells roman. Stiekem is ze verliefd op de auteur, van wie ze altijd een foto bij zich draagt. Franck voegt zich een paar weken bij haar op het eiland, wat de relatie niet verbetert, zeker niet als Emilie het aanlegt met één van de wetenschappers.

Juste avant l’Oubli doet denken aan verschillende andere romans. Het heeft het drama Lucifer (2007) van Connie Palmen, waarin ook iemand verdwijnt die zich ophoudt in de kunstscene. Het gaat om de geliefde van de componist Peter Schat. Die twee hebben een getroebleerde relatie; ook dat komt terug in Juste avant l’Oubli, waar fans van Donnell het bloed van zijn ex wel kunnen drinken, omdat zij de hand zou hebben gehad in zijn verdwijning. Tegelijk heeft het de humor en lichtheid van Ian McEwans roman Solar uit 2010, waarin een groep wetenschappers met elkaar zit opgescheept. Ook doet het denken aan de grappige roman Dood van een thrillerschrijfster (2016) van Pauline Slot, waarin schrijvers in een paradijselijke omgeving schrijfcursussen kunnen volgen en waarin de Nederlandse literaire wereld op de hak wordt genomen. Juste avant l’Oubli is net zo grappig en onderhoudend als Solar en Dood van een thrillerschrijfster, maar ook net zo dramatisch als Lucifer. Een prachtig boek!