Une pièce montée – Blandine Le Callet

Geen Franse bruiloft kan het zonder stellen: Une pièce montée, een bruidstaart die bestaat uit een toren van soesjes. Het gelijknamige boek van Blandine Le Callet (1969) gaat dan ook over een bruiloft. En niet zomaar één…

Het is de bruiloft van Vincent en Bérengère. Omdat ze allebei afkomstig zijn uit een rijke bourgeois familie, moet het feest perfect zijn. De locatie moet vooral duur zijn, de priester moet zich aan het script houden en de tafelschikking moet perfect zijn. Ook van de gasten wordt veel verwacht. Wie niet in precies het juiste tenue komt opdagen, staat de hoon van de hele familie te wachten.

De roman omspant de dag van het bruiloftsfeest van Vincent en Bérengère. Vanuit verschillende perspectieven maken we het feest mee. Het begint met Pauline, het nichtje van de bruid dat één van de 12 bruidskinderen is. Dan verschuift het perspectief naar de priester, Bertrand, die duidelijk tegen een burn out aan zit. Marie, de jongere zus van Bérengère heeft haar best gedaan om aan de hoge eisen van haar familie te voldoen, maar wordt alsnog als het lelijke eendje en oude vrijster van de familie gezien. Ze heeft een goede maar voor haar familie onbegrijpelijke baan als onderzoeker en is niet eens op zoek naar een echtgenoot. Quelle horreur! Ook Hélène, de moeder van Pauline, is niet gelukkig. Haar man heeft meer oog voor zijn auto dan voor haar.

De diverse personages die de revue passeren zijn niet allemaal even interessant. Zo had het boek prima zonder vrouwenverslinder/sneue figuur Damien gekund. Wel is het leuk om de sfeer te proeven en de dag vanuit verschillende standpunten te bekijken. Hoewel de roman luchtig is, zit er ook wel kritiek in op het leven van Bérengère en haar familie. De bruid en haar zus doen er alles aan om het nichtje van de bruidegom, dat het syndroom van Down heeft, buiten het beeld van de camera’s te houden. Tijdens de kerkdienst wordt ze achter een veel groter kind gezet, zodat ze niet te zien is op de foto’s. Dat ze zelf niets kan zien, is van ondergeschikt belang. Het gaat tenslotte om de bruid, nietwaar?

Juist als je denkt dat het verhaal als een nachtkaars uitdooft, komt oma Madeleine nog met een klapper. Ze blijkt een groot geheim met zich mee te dragen, dat ze op deze dag aan Bérengère wil toevertrouwen. Une pièce montée blijkt een heel aardig boek te zijn, dat een inkijk geeft in het leven van de bourgeoisie in Frankrijk.

 

Blandine Le Callet, Une pièce montée, Stock, Paris, 2006, 252 p

47 comments

 1. Pingback: Övergiven bil
 2. Pingback: casino online
 3. Pingback: เจ็บคอ
 4. Pingback: bonanza178
 5. Pingback: โคเวย์
 6. Pingback: 220.lv
 7. Pingback: aia health saver
 8. Pingback: ชีทราม
 9. Pingback: home mortgage
 10. Pingback: pod ks lumina
 11. Pingback: ผลบอล
 12. Pingback: shroom bars
 13. Pingback: url
 14. Pingback: upx1688

Comments are closed.