Dans son propre rôle – Fanny Chiarello

Het is 1947. De Tweede Wereldoorlog is voorbij, maar de nasleep ervan is nog maar net begonnen. Door een speling van het lot ontmoeten twee oorlogsweduwen elkaar: Fennella Bancroft, dienstbode op Wannock Manor, en Jeanette Doolittle, werkster in het Grand Hôtel in Brighton. Jeanette stuurde een brief aan operazangeres Kathleen Ferrier, maar adresseerde hem aan de “mevrouw” van Fennella. Als Fenella de brief leest, voelt ze zich meteen verbonden met Jeanette. Ze heeft een soortgelijke baan, houdt van opera en is haar man verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens haar vakantie zoekt Fennella haar collega op, maar die blijkt minder overeenkomsten te zien dan zij.

 

Fanny Chiarello (Lille, geboren in 1974) schreef een eenvoudig verhaal met een paar verrassende wendingen. De verwachtingen van de lezers worden op de proef gesteld, wat heel goed past bij de titel: Dans son propre rôle. Juist in de jaren na de oorlog werden de kaarten opnieuw geschud. De levensstijl van de eigenaren van Wannock Manor was niet meer vanzelfsprekend. Hoewel het er voor de oorlog op leek dat Fennella voorlopig nog wel dienstmeid zou blijven, was dat in 1947 niet meer zo zeker. Ook de “rol” als oorlogsweduwe is niet eenduidig. Jeanettes man was soldaat en kwam om tijdens zijn werk, terwijl Fennella’s vriend nog voor hij naar het front zou gaan aan een buikvliesontsteking stierf. Heeft hun weduwschap wel de zelfde status?

 

Dans son propre rôle is een kabbelend boek, dat je meeneemt na de tijd van net na de Tweede Wereldoorlog. Het zou zo verfilmd kunnen worden als een soort Downton abbey.

 

Chiarello heeft met deze roman zowel de Prix Orange du Livre als de Prix Landerneau van 2015 gewonnen. De laatste is een prijs die in 2008 in het leven is geroepen om het werk van wat minder bekende auteurs voor het voetlicht te brengen. Chiarello had voor 2015 al diverse boeken geschreven, maar dat waren vooral kinderboeken. Met Dans son propre rôle laat ze zien dat ze ook heel goed kan schrijven voor volwassenen.

 

Fanny Chiarello, Dans son propre rôle, Paris, Editions de l’Olivier, 2015, 240 p.