13 à table! – Collectif (2020)

In deze tijden van confinement is het heerlijk om afleiding te zoeken in een mooi verhaal. Boekhandels zijn wat minder toegankelijk, zeker in Frankrijk. Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om een e-book te kopen. Het verschijnen van het e-book 13 à table! 2020 haalde zelfs het weekblad Le Point. Dat komt doordat 13 à table! niet alleen een boek is, maar ook een gift aan de in Frankrijk zeer bekende organisatie Restaurants du Coeur. Deze organisatie, die is opgericht door de acteur en komiek Coluche, verzorgt maaltijden voor Fransen die in armoede leven. Dat zijn er veel. Volgens de site van Restos du Coeur leefde in 2018 14,7 procent van de Fransen onder de armoedegrens. Dat waren 9 miljoen mensen! De organisatie leeft van subsidies en giften, maar ook van publieksacties, zoals het jaarlijks terugkerende benefietconcert onder de naam Les Enfoirés.

Sinds 2014 wordt elk jaar een verhalenbundel uitgebracht waarvan de opbrengsten ten goede komen aan les Restos du Coeur. Voor slechts 4,99 euro koop je een mooie verhalenbundel met verhalen van bekende Franse auteurs. Restos du Coeur gebruikt dat geld om per verkocht boek maar liefst 4 maaltijden uit te serveren. Een mooie deal, toch?

De nieuwste bundel kwam eind 2019 uit en bevat 16 verhalen met “voyage” als overkoepelend thema. Het resultaat is zeer divers. Sommige auteurs hebben gekozen voor een nouvelle à chute, dus een verhaal met een twist erin. Er zijn heel grappige verhalen bij, zoals dat van Michel Bussi over een bijzondere autorit met een opdringerige collega. Het verhaal van Leïla Slimani is dan weer heel serieus. Het gaat over een vrouw die haar moeder naar het verpleeghuis begeleidt waar ze haar laatste jaren zal doorbrengen. De bijdrage van Romain Puértolas is ronduit absurd te noemen. Hij vertelt een “waargebeurd” verhaal over een bezoek aan een heel bijzonder restaurant, waar je wordt weggepest als je je niet aan de huisregels houdt. Het mooiste verhaal vond ik “Le beignet” van Yasmina Khadra, waarin een jongen een geliefde fingeert voor zijn kostschoolgenoten. Hij raakt volledig verstrikt in zijn eigen leugens, maar gelukkig biedt zijn beste vriend een uitweg, zodat hij niet voor schut komt te staan.

Een bonus van 13 à table! is dat je het werk leest van auteurs die je nog niet kent of van wie je misschien niet zo snel een boek zou kopen. Zo had ik nog nooit iets gelezen van Philippe Jaenada, maar heb ik erg genoten van zijn absurde verslag over een bizarre treinreis. 

Komend jaar schaf ik de bundel maar weer aan. Eens zien wat voor verrassingen daarin te vinden zijn.

Collectif,13 à table! 2020, Paris, 2019, 336 p